Εγκαθίδρυση της αγγλικής διοίκησης στο Μετόχιο του Αγίου Προκοπίου (1878)


"Η Ιερά Μονή Κύκκον στη μακραίωνη ιστορία της ευτύχησε να έχει πολλά Μετόχια."

Μερικά τα δημιούργησε και άλλα, αφού τα έσωσε από αφανισμό, συνέχισε να τα συντηρεί και διοικεί. Τα περισσότερα έδρευαν στην Κύπρο, ενώ κάποια, σπουδαία μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Γεωργία. Δυστυχώς, από το 1974 τα Μετόχια Ξηροπόταμος, Αυλώνα και Μπάρατζης μαραζώνουν στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετατρέπονται καθημερινά σε ερείπια.

       Τα Μετόχια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα στο ψηφιδωτό της Ιεράς Μονής Κύκκου και οι υπάρχουσες μελέτες που αφορούν σ' αυτά είτε σπανίζουν είτε είναι παρωχημένες ή εξετάζουν επιμέρους θέματα, κυρίως αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και τέχνης. Η παραπάνω διαπίστωση έδωσε το έναυσμα, για να οδηγηθούμε στην απόφαση και να προχωρήσουμε στη συγγραφή της ιστορίας του κάθε Μετοχίου ξεχωριστά, όπου, ασφαλώς, είναι δυνατόν και όπου η βιβλιογραφία και οι πηγές το επιτρέπουν.

       Η διαπραγμάτευση του θέματος επιδιώκει να δώσει στον αναγνώστη μία σφαιρική, σύντομη και, όσο είναι δυνατόν, ολοκληρωμένη εικόνα. Γι' αυτό αρχίζει με την τοποθεσία και την ονομασία του Μετοχίου. Στη συνέχεια επεξηγεί τα του μοναστηριακού συγκροτήματος, για να προσπαθήσει ακολούθως να διαφωτίσει το θεμελιώδες ζήτημα της ίδρυσης τον. Τέλος, εξετάζει χρονολογικά την τύχη του Μετοχίου ανά τους αιώνες, σε περιόδους συνεχούς υποτέλειας της Κύπρου σε αλλόδοξους και αλλόθρησκους κατακτητές, ενώ παράλληλα δεν λησμονεί τις οικονομικές και πνευματικές δραστηριότητες του.