Η Μονή του Κύκκου φημίζεται για τη πλούσια συλλογή ιερών λειψάνων, που έχει στη κατοχή της, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά κιβώτια, κυρίως ξύλινα ή ασημένια, τις λειψανοθήκες. Οι πλείστες απ'αυτές έχουν σχήμα κλειστού βιβλίου, και είναι διακοσμημένες εκτός από την Ελεούσα του Κύκκου, και με αγίους, των οποίων τεμάχια των λειψάνων βρίσκονται εντός.


Αργυρεπίχρυσος σταυρός, 18ος αιώνας


Αργυρεπίχρυσος Σταυρός λιτανείας. Εργο Χριστοφή Αργυρού΄, 1636


Αργυρεπίχρυση λεκάνη αγιασμού. Η βάση είναι έργο του Χριστοφή Αργυρού, 1639,και η λεκάνη του 19ου αιώνα


Από τα αξιόλογα αντικείμενα της συλλογής των εκκλησιαστικών αργυρών είναι ο μεγάλος αργυρός σταυρός της Μονής, έργο του 18αιώνα, ο οποίος, πέραν της θρησκευτικής θεματολογίας, απεικονίζει σκηνές από την ιστορία της Μονής του Κύκκου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο αργυρεπίχρυσος σταυρός λιτανείας, έργο του χρυσοχού Χριστοφή Αργυρού και αφιέρωμα του ηγούμενου της Μονής Νικηφόρου στα 1636. Από τον ίδιο τεχνίτη προέρχεται και η βάση λεκάνης αγιασμού του 1639, πάλι αφιέρωμα του ηγουμένου Νικηφόρου, όπου στα στηθάρια της βάσης εκτός από τη Παναγία, τον Χριστό, τον Πρόδρομο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, έχουμε και την πρωσοπογραφία του ηγουμένου.


Αργυρεπίχρυσος κάλυμμα ευαγγελίου με παράσταση της Αναλήψεως του Χριστού,1813


Αργυρεπίχρυσο κάλυμμα ευαγγελίου με στηθάρια από σμάλτο και νιέλιο,Ρωσική τέχνη, 1802


Αργυρεπίχρυσο κάλυμμα ευαγγελίου με παράσταση της Εις Αδου Καθόδου, 1963


Από τα αρτοφόρια, χώρος όπου φυλάσσεται αποξηράμμενος άρτος για τη Θεία Μετάληψη των μελλοθανάτων, αναφέρομε το αργυροεπίχρυσο ναόσχημο αρτοφόριο του 1807. Αντικείμενο με έντονα τεχνοτροπικά στοιχεία μπαρόκ και νεοκλασσικισμού, εμπλουτισμένο με κοράλια και μαργαριτάρια. Στις πλευρές της περιφέρειας εικονίζονται η Παναγία του Κύκκου, ο Χριστός στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου και ανα δύο οι αποστόλοι να κατευθύνονται προς αυτόν.